Har du en budget?

När man pratar om företag eller andra föreningar och myndigheter kommer ofta frågan om budget på tal. Med åren har det också blivit vanligare även för privatpersoner att sätta en budget för sin egna ekonomi. Med en budget kan du få en överblick över dina inkomster och utgifter. Därmed kan du förändra din ekonomiska situation om du har ett specifikt sparandemål eller liknande.

En budget är inte hugget i sten utan det är bara något att utgå ifrån när du tar hand om din ekonomi. Du ska inte heller behöva logga in på banken efter varje köp och räkna ut hur mycket du har kvar på kontot. En budget ska hjälpa dig att se över din ekonomi, inte ta kontrollen över den.

Image

Fasta avgifter

Det som du ska prioritera i din budget är dina fasta avgifter. Det är sådant som mat, hushållsartiklar, hyra, telefonräkning, elräkning, försäkringar och så vidare. Det är är det som du ska betala först och alltid prioritera. För om du inte har tillräckligt med pengar för att betala dina fasta utgifter kan det uppstå andra långvariga och negativa konsekvenser.

Image
Image

Övriga utgifter

När du har budgeterat dina fasta utgifter kommer allt annat. Det är sådant som du vill köpa men som egentligen inte är avgörande för din överlevnad. Det kan till exempel vara kläder, resor, skönhetsprodukter och aktiviteter. De fasta utgifterna är viktigare än dessa, men kanske är det dessa utgifter som får dig att känna dig levande. Se till att balansera dina utgifter fast att du fortfarande prioriterar de fasta.